11 tips om stress als ouder te verminderen

Full name
4/30/24
Mama Baas
11 tips om stress als ouder te verminderen

Zeggen dat mama’s en papa’s al eens stress ervaren om alles thuis geregeld te krijgen, is een beetje zeggen dat het water nat is. Onze dagen zitten zo vol gepland, dat we soms niet weten waar eerst te beginnen. En dan kunnen de ochtend- en avondspits met onze lieve bengels ook nogal wegen. Enkele tips om de tijds- en sociale druk wat te verlagen of er beter mee om te gaan.

Vaak willen we alles tegelijk. En ook alles zo goed mogelijk doen: een goeie mama of papa zijn, een liefhebbende partner, de beste werknemer of collega, een goeie vriend of vriendin.

We willen tijd voor onszelf, willen sportief zijn, gezond eten, de hipste series op Netflix volgen, en liefst nog een huis dat er altijd spic en span bijligt. Tja, het is wat eigen aan onze tijdsgeest – dus geen verwijten hier!

Dagelijkse stress verlagen

Toch delen we graag enkele tips om beter om te gaan met dagelijkse stress.

1. Bepaal wat je echt belangrijk vindt

Er zijn nu eenmaal maar 24 uren in een dag. En je bent menselijk, je bent geen superheld – nu ja, voor je kindje misschien wel ;-). Maar alles altijd perfect combineren lukt niemand. En dat is oké!

Bepaal dus vooral voor jezelf en jouw gezin wat echt belangrijk is. Wat zijn jouw prioriteiten? Wat zijn de zaken waarin je tijd en energie wil investeren voor je gezin? Schrap gerust dingen die niet in dat plaatje passen. Focus maar op jezelf.

Het is niet altijd makkelijk om nee te zeggen, maar doe dat toch maar. Bewaak je eigen grenzen en die van je gezin. Probeer de gedachte te blokkeren dat je anderen teleurstelt met je ‘nee’. Vaak is er meer begrip dan je denkt. En jezelf of je gezin teleurstellen, is erger, toch?

2. Leg jezelf niet zoveel druk op

Natuurlijk heb je het druk, als ouder met een jong kind of jonge kinderen. Dat zal je ons nooit horen ontkennen! Tegelijk heb je een deel van de druk die je voelt zelf in handen. Jezelf constant pushen hoeft dus niet.

3. Relativeer sociale media

Beelden op Instagram en Facebook, van het ene spectaculaire event naar het andere, kinderen die piekfijn uitgedost zijn, een huis dat uit de boekjes lijkt te komen … Je wordt er soms moedeloos van. Weet dat er minstens evenveel ouders zijn die op datzelfde moment in huis rommelen, met de handen in het haar zitten bij een driftbui van hun kind of nog niet uit hun pyjama zijn geraakt.

4. Durf hulp te vragen

Denk je ‘ik heb voor kinderen gekozen, dus ik moet het maar alleen kunnen’? Dat is niet zo! Vroeger werden kinderen door de gemeenschap grootgebracht (it takes a village…). Niemand deed het ooit alleen. En het is niet omdat je heel bewust voor kinderen hebt gekozen, dat het je nooit te veel kan/mag worden. Wees mild voor jezelf en aanvaard hulp.

Voel je dat je lichaam ook wat hulp kan gebruiken? Ook dat kan en mag. Met onze huidige manier van leven is het niet gek dat we meer verbruiken dan we opnemen. Magnesium bijvoorbeeld. Als je lichaam daar een tekort van heeft, voel je je extra vermoeid en kan je stress minder goed verdragen. Gevolg: je lichaam verbruikt nog meer magnesium. Jezelf ondersteunen met een supplement, zoals Metarelax®, om een tekort aan te pakken, kan zeker helpen.

5. Pick your battles

Opvoeden is niet constant de strijd aangaan. Natuurlijk is het belangrijk om duidelijke grenzen te trekken, maar je hoeft niet elke klein dingetje tot een machtsstrijd te maken. Dat zorgt alleen maar voor frustratie, en je wint er niks mee. Laat een aantal dingen los: laat je kind zelf bepalen hoeveel het wil eten, welk boekje het wil lezen voor het slapengaan …

6. Volg je gevoel

Opvoeden kan stresserend zijn, en al helemaal als je tegen je gevoel ingaat. Wat wil jij meegeven aan je kinderen? Wat vind je belangrijk? Welke waarden wil je doorgeven? Zo kan je alles in perspectief zien, je opvoeding ruimer bekijken en gaan voor een opvoedingsstijl die jou ligt.

7. Maak bewust tijd voor … vrije tijd

Als je mama of papa wordt, is het vaak zo dat je een nieuwe balans in je leven moet vinden. Het voelt alsof je 24 uur per dag ter beschikking moet staan van je kinderen, en dat er geen moment meer overblijft voor jezelf. Ook al hebben je kindjes inderdaad de beste zorg nodig, toch is het even belangrijk om nog tijd voor jezelf te voorzien.

Soms lijkt het balanceren op een slappe koord, maar probeer te blijven waken over dat evenwicht. Veel ouders hebben de neiging om hun eigen ontspanning op te geven, maar daarin schuilt net een grote valkuil.

Kinderen voelen zich veilig bij stabiele, ontspannen ouders. En net daarom is jouw veerkracht en die balans uitermate belangrijk: hoe meer ontspannen en ‘in balans’ jij je voelt, hoe meer ontspannen je kind is, en hoe meer veerkracht je aan jouw kind meegeeft.

Dus: goed zorgen voor je kind betekent impliciet ook goed zorgen voor jezelf en tijd durven nemen voor jezelf. Gewoon inplannen in je agenda en gaan!

8. Praat

Even je hart luchten, eens goed ventileren – en waarschijnlijk merken dat het bij anderen net hetzelfde is! – het kan zo veel deugd doen. Het is een manier om los te laten, jezelf op te laden, ervaringen uit te wisselen en waardevolle tips te geven en te krijgen.

Stress en druk worden vaak groter wanneer je die opkropt en er niet over praat. Gewoon door erover te praten, klaren vaak al veel problemen op of worden ze iets minder erg dan ze voordien leken. Bovendien kan het heilzaam zijn om te merken dat je er dus niet alleen mee zit. Gun jezelf de tijd en ruimte voor die babbels!

9. Spiegel je niet aan anderen

Misschien denk je dat andere ouders dat wel kunnen, maar dat is NIET het geval. Ook zij ervaren die druk. En misschien denken zij omgekeerd ook wel dat jij alles moeiteloos combineert. Niet dus ;-). We zitten voor het grootste deel allemaal in hetzelfde schuitje.

Stel jezelf ook eens de vraag wie je stress of druk bezorgt. Welke verwachtingen denk je dat anderen van jou hebben? En vraag je daarna af of dat wel echt zo is, of dat jij gewoon dénkt dat iemand iets van jou verwacht. Met andere woorden, klopt je perceptie over wat anderen van jou verwachten?

Als de stress dreigt toe te slaan: 2 extra tips

1. Voorbereiding is alles

Een goede voorbereiding kan wonderen doen. Of toch, meer doen dan je denkt. ’s Avonds de kleren klaarleggen, zowel die van de kinderen als die van jezelf. Brooddozen al klaarzetten, de tafel al dekken, enzovoort. Het is een praktische voorbereiding waardoor je ’s morgens minder tijd verliest.

Maar je kan je kinderen de dag voordien ook al mentaal en emotioneel voorbereiden op de volgende dag door samen met hen de planning te overlopen: wie staat op met hen? Wie brengt hen naar school? Is het die dag turnen of staat er een uitstap gepland? Wie komt hen halen? ... enzovoort. Ook dat kan onderdeel uitmaken van voorbereiding. En de volgende dag de zaken plots vlotter laten verlopen.

2. Benoem je gevoel

Wanneer je voelt dat je toch stress begint te krijgen, wanneer dat opgejaagde gevoel wel begint te spelen, benoem dan hoe je je voelt. Als je stress voelt, kan je al lachend tegen je kinderen zeggen dat het stressmonster mama heeft overgenomen! En daar mag je gerust wat verder in gaan: wat doet dat stressmonster allemaal? Rent het door de living, steekt het de brooddoos in de foute rugzak?

Maak er een spelletje van. En als je kinderen en jij hier even in kunnen opgaan, vermindert dit gegarandeerd jouw opgejaagde gevoel. Dit is dus ook benoemen wat je voelt, maar op een speelse manier naar je kinderen toe.

Blijf op de hoogte

Bedankt!
We hebben jouw inschrijving goed ontvangen.
Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.
Door u in te schrijven gaat u akkoord de privacy policy