Beetje moe? Do’s en don’ts bij vermoeidheid

Full name
10/10/21
Mamabaas
Beetje moe? Do’s en don’ts bij vermoeidheid

De dagen korten en je energiepeil is rechtevenredig met die kortere en donkere dagen. Beetje vermoeid, weinig fut? Zo’n herfst- of winterdip is niet abnormaal, maar soms wel een alarmbelletje. Want extra vermoeid zijn, betekent minder weerstand. En minder weerstand betekent vatbaarder voor microben.

“Ik ben een ouder. Vermoeidheid hoort erbij.” Can’t argue with that ... Maar als je merkt dat de moeheid, zowel fysiek als emotioneel, echt blijft hangen en dat je weerstand lager ligt dan normaal, dan laat je het best niet te lang aanslepen. Voor je het weet hang je aan de ketting van de ziektekiemen. Je weet wel, dat befaamde hoest-snot-kots-repeatsyndroom.

Don’ts bij vermoeidheid

  1. Blijven doorgaan/ertegen vechten: ‘Neen, ik ben niet moe. Het gaat wel, gewoon even doorbijten. Ik ben sterker dan dat’ enzovoort. Vermoeidheid negeren dus. En over je grenzen gaan. Weet dat vechten tegen vermoeidheid eigenlijk extra energie kost. En die energie heb je net niet op overschot. Het gevolg: je komt in een vicieuze cirkel terecht en wordt alleen vermoeider.
  2. Niets meer doen: je lichaam vraagt om het rustiger aan te doen. Dan is de verleiding groot om compleet foert te zeggen. Je wil even helemaal niks meer ondernemen. Schroef je helse ritme terug, zeker. Maar volledig stilvallen is al even nefast als in overdrive gaan. Zorg ervoor dat je in beweging blijft (letterlijk en figuurlijk).
  3. 180°-switch: een even grote valkuil als de pauzeknop continu ingedrukt houden. Je hebt tal van tips gelezen en gehoord en wil er meteen mee aan de slag. Nieuwe impulsen geven nieuwe energie. Maar alles tegelijk aanpakken? Dat lukt niet. Voer aanpassingen stap voor stap door. Luister naar je lichaam en dwing jezelf niet om het roer compleet om te gooien op enkele dagen tijd.
  4. Voeding verwaarlozen: een vermoeid lijf of een uitgeputte geest heeft weinig zin om op het einde van de dag achter de kookpotten te kruipen. Voor de kindjes breng je het nog op, maar voor jou is een snelle (ongezonde) hap lang voldoende. Ongezond en onregelmatig eten komt vermoeidheid niet ten goede, integendeel.

Do’s bij vermoeidheid

Vermoeidheid is een duidelijk signaal van je lichaam. Een alarmbelletje dat aangeeft dat het tijd is voor actie – ook al klinkt dat wat contradictorisch voor je vermoeide lijf.

  1. Zorg voor ritme en structuur: een vast ritme zorgt voor rust in je hoofd. Bepaal zelf hoeveel er kan en past in 1 dag. En wees gerust kritisch. Check of alles wat je in een dag ‘propt’ eigenlijk wel kan.
  2. Slaap voldoende: moehahahaa … genoeg slapen met kinderen: onmogelijk! Ja, we hear you. Maar probeer toch aan een goeie 7 uur slaap per nacht te geraken. Misschien kan je afspreken met je partner dat je een paar nachten apart slaapt en dat hij of zij van corvee is voor nachtelijke ‘noodgevallen’. Of wie weet kan je kindje een paar nachtjes gaan logeren bij grootouders, andere familie of vrienden, zodat jij slaap kan bijtanken.
  3. Pak die stressmomenten aan: de grootste boosdoener of oorzaak bij vermoeidheid is stress. En onderzoekt toont aan dat ouders met jonge kinderen het meeste (tijds)druk ervaren. Gaan werken, het huishouden en de opvoeding: de combinatie van al die domeinen zorgt voor behoorlijk wat tijdsdruk. Tel daar nog de sociale druk bij en de verwachtingen die we onszelf opleggen, en dan kan het ouderschap weleens behoorlijk overweldigend aanvoelen. Maar er zijn dingen die je kunnen helpen om wat druk van de ketel te halen.
  4. Eet gezond en vul een eventueel tekort aan: zit je met een serieus tekort en krijg je je energieniveau echt niet meer omhoog, dan een supplementenkuur met magnesium aangewezen zijn. Magnesium blijkt essentieel te zijn om te relaxen. Het is een belangrijk mineraal voor je lichaam: het maakt energie vrij en zorgt ervoor dat je zenuwstelsel en spieren goed functioneren. Verder kan een supplemtenkuur met magnesium en folaat ondersteuning bieden bij stressmomenten*. Je vindt magnesium in verschillende graanproducten, groenten, vlees en melk. Maar als het eten van magnesiumrijke voeding niet voldoende blijkt, kan een supplement, zoals MetaRelax® aangewezen zijn.
  5. Beweeg en trek eropuit: het klinkt tegenstrijdig als je moe bent, maar blijf bewegen. Houd je van een bepaalde sport? Doen! Eerder het wandeltype? Trek die stapschoenen aan en ga de natuur in. Beweging en buitenlucht zorgen voor massa’s energie!
  6. Doe ademhalingsoefeningen: focussen op je ademhaling is een heel effectieve manier om los te laten en tot rust te komen. Mindfulnessoefeningen kunnen ook helpen. En neen, dat hoeft allemaal niet zweverig te zijn.

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Blijf op de hoogte

Bedankt!
We hebben jouw inschrijving goed ontvangen.
Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.
Door u in te schrijven gaat u akkoord de privacy policy