Als mama’s batterij plat is … en de mijne niet!

Full name
11/26/21
Mamabaas
Als mama’s batterij plat is … en de mijne niet!

Als mijn mama moe is, dan kan ze soms echt vervelend zijn. Maar het heeft ook zo zijn voordelen. Het is een kwestie van zoeken naar de juiste tactiek. Trial and error, he!

Als mama moe is ...

  1. ... kan ze een beetje boos zijn als ik haar heel lief vraag om op te staan. Ik kan toch ook niet weten dat het nog maar 6 uur is en dat ze op een weekenddag wil uitslapen tot minimaal 7 uur? Ze weet toch ook dat ik de klok niet kan lezen? Waar is de redelijkheid hier?
  2. ... lukt het bijna altijd om ongemerkt chocolaatjes uit de kast te halen. Of koekjes. Salami uit de frigo is een uitdaging, maar het is de moeite waard. Mmm …
  3. ... heeft ze geen geduld meer en moet ik wat oppassen als ik stout ben. Ze zou weleens heel erg boos kunnen worden, werkelijk voor niks. Uiteindelijk, hoe erg is het nu echt om mijn gezicht vol paarse stift te kleuren?
  4. ... jaagt ze mij echt wel op. Zo van 'eet je boterham op'. 'Vergeet je sap niet te drinken. 'Je sap!' Ze blijft ook herhalen. En herhalen. En herhalen. Wel wat vervelend. Maar als ik echt geen zin heb in die boterham, lukt het soms wel om gewoon keilang te dralen. Ze geeft het waarschijnlijk op.
  5. ... wil ze amper nog met mij spelen. Echt, al na twee tekeningen samen te maken, wil ze dat ik alleen verder doe. Gewoon omdat ze zogezegd 'de was moet doen'. Of 'opruimen'. Ik weet het niet meer hoor. Ik dacht dat ze kon multitasken?
  6. ... heeft ze duidelijk last van een latent schuldgevoel, gelukkig maar. 'Mama, waarom  wil jij NOOIT meer met mij spelen.', is dus een winner. Of 'Mama, ik zit ALTIJD helemaal alleen in de zetel'. Als het lukt om er een krokodilletraan bij te produceren, zit je gebeiteld!

3 batterijen om op te laden

Vermoeidheid is een duidelijk signaal van je lichaam. Een alarmbelletje dat aangeeft dat het tijd is voor zelfzorg, om je batterijen weer op te laden.

Zelfzorg, dat is een goed warm bad, een massage of een paar uurtjes wellness? Onder andere, maar je kan zelfzorg ruimer zien. Er zijn nog andere manieren om je energiepeil weer de hoogte in te sturen, zodat je er weer tegen kan.

Welke concrete zaken kunnen je dan helpen om die batterijen te vullen? Om te beginnen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de 3 batterijen van energie, weet expert-coach Isabel Elst. Ha ja, de uitdrukking luidt dan ook 'de batterijEN opladen'. Elke batterij heeft impact op een ander aspect.

  1. Je mentale batterij kan je opladen door je te concentreren op een leuke taak. Ben je creatief? Dan helpt schilderen of tekenen jou misschien wel om meer (mentale) energie te krijgen. Of leer je graag bij? Dan kan je misschien eens wat opzoeken en lezen over een thema dat jou interesseert.
  2. Je emotionele batterij kan je opladen door contact met anderen. Samen met een vriend(in) een koffie drinken en bijpraten. Of een compliment krijgen (of geven). Dit zorgt voor een boost van je (emotionele) energie.
  3. Je fysieke batterij kan je opladen door goed te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen. En door op tijd te rusten.

Tips om de batterijen weer op te laden

  1. Vermijd een overvolle agenda: een vaste structuur zorgt voor rust in je hoofd. Bepaal zélf hoeveel er kan en past in 1 dag en laat het niet bepalen door anderen. Durf neen zeggen. En kijk goed of alles wat je in een dag ‘propt’ er eigenlijk wel in kan.
  2. Slaap voldoende: moehahahaa … genoeg slapen met kinderen: onmogelijk! Ja, we hear you. Maar probeer toch aan een goeie 7 uur slaap per nacht te geraken. Misschien kan je afspreken met je partner dat je een paar nachten apart slaapt en dat hij of zij van corvee is voor nachtelijke ‘noodgevallen’. Of wie weet kan je kindje een paar nachtjes gaan logeren bij grootouders, andere familie of vrienden, zodat jij slaap kan bijtanken.
  3. Eet gezond. Als je uitgeput bent, ga je vaak op zoek naar een snelle boost. Uhu … suiker. Maar suiker geeft je een valse boost. Het geeft je heel eventjes verlichting, maar die verlichting is van korte duur.  Want wat snel wordt opgenomen, wordt ook snel verwerkt. Je zal je weer heel snel moe voelen en opnieuw zin hebben in… suiker. Zoek naar een alternatief. Heb je hongere, probeer dan eerst iets te drinken (het liefst water). Want een vermoeide mama heeft niet alleen vaak zin in iets lekkers, ze vergeet meestal ook te drinken. Toch een snackgoestingkje? Ga voor een gezond tussendoortje dat minder snel voor een suikerdip zorgt. Een stuk fruit, een kom soep, wat rauwkost om op te knabbelen …
  4. Vul een eventueel een tekort aan: zit je met een serieus tekort en krijg je je energieniveau echt niet meer omhoog? Dan kan een supplementenkuur met bijvoorbeeld MetaRelax®* aangewezen zijn. Een aantal cruciale stoffen die je lichaam gebruikt om de druk en rush van de dag aan te kunnen, zoals magnesium en B-vitamines, zijn ook nodig voor de aanmaak van hormonen die ons een ontspannen gevoel geven. Basisstoffen die je door verhoogde of aanhoudende stressmomenten extra verbrandt, voer je zo ook extra aan. Wie suppletie neemt, wil er zeker van zijn van de best mogelijk opname en werking. Vitaminen en mineralen bestaan in vele vormen: enkel de juiste vorm garandeert het gewenste effect. Cofactoren die nodig zijn om het mineraal of de vitamine in het lichaam zijn werk te kunnen laten doen, zijn een extra meerwaarde.

Nog wat extra do’s en don’ts bij vermoeidheid vind je hier.

* MetaRelax® bevat folaat dat bijdraagt tot een normale psychologische functie, zoals bij stressmomenten, spanning en drukte. Het bevat magnesium dat

een belangrijke rol speelt bij het goed functioneren van de zenuwen en bij vermoeidheid, en magnesium en vitamine D die goed zijn voor de spieren.

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Blijf op de hoogte

Bedankt!
We hebben jouw inschrijving goed ontvangen.
Oeps! Er ging iets mis bij het verzenden van het formulier.
Door u in te schrijven gaat u akkoord de privacy policy